Extra informatie

Extra  informatie

Isoleren wordt eenvoudig als je weet waar je op moet letten. Hieronder geven wij extra informatie over de volgende vragen:

Wanneer is mijn isolatie goed genoeg?

De isolatiemaatregelen in deze actie voldoen aan de subsidievoorwaarden van RVO. Met deze maatregelen gaat je energieverbruik omlaag en het comfort in je huis omhoog.  De vraag is natuurlijk of deze isolatie voldoende is?


In Nederland is een standaard vastgesteld voor de mate van isolatie van bestaande woningen. Als je deze minimumstandaard aanhoudt is je huis  zo goed geïsoleerd, dat je zonder aardgas comfortabel kan wonen. Je kan je huis dan op een lagere temperatuur verwarmen, bijvoorbeeld met een elektrische warmtepomp in plaats van de  CV-ketel op gas.


Op de website van Verbeter je huis is deze standaard uitgewerkt in een pakket isolatiemaatregelen voor de verschillende onderdelen van je huis. Dat pakket is haalbaar voor de woningen in Duinoord en brengt jouw huis in buurt van de standaard voor een aardgasvrij huis:


Vloer:     R-waarde 3.7

Ramen:  U-waarde 1 – 1.2

Dak:       R-waarde 4

Gevel     R-waarde 1.6


De maatregelen in deze actie voldoen aan deze standaard voor woningisolatie. Je bereidt je huis voor om over te stappen op een warmtepomp of een andere vorm manier van verwarmen met een lage temperatuur. Als je zeker wilt weten dat je de juiste maatregelen neemt, is het verstandig om een energieadvies aan te vragen. Een energieadviseur berekent hoeveel warmte je huis verliest en  kan precies aangeven hoeveel isolatie je nodig hebt om op een lagere temperatuur je huis te verwarmen.

Isoleren is ventileren

Isoleren en ventileren gaan hand in hand. Met een goede isolatie houd je de warmte binnen, doordat de buitenkant van je huis minder warmte verliest en de kieren beter zijn afgesloten. Dit betekent dat de natuurlijke ventilatie door de kieren minder wordt en dat je huis op andere manier moet kunnen ademen.


Voor een gezond binnenklimaat is het noodzakelijke dat vochtige lucht en schadelijk stoffen (veroorzaakt door koken, douchen , ademen, nieuwe materialen) het huis uit kunnen en dat er dan ook weer voldoende verse lucht van buiten aangevoerd kan worden. Als er teveel vocht in je huis blijft hangen kan het in de muren trekken en dat kan leiden tot ongezonde schimmelvorming.


In dit filmpje legt GGD Haaglanden uit hoe belangrijk ventileren voor je gezondheid is. Wil je meer weten hoe je voor voldoende ventilatie zorgt, kijk dan op de website van Milieucentraal.

Hoe pak je het aan met de VvE?

Het merendeel van de woningen in Duinoord zijn appartementen (flat, etage, bovenwoning of benedenwoning) die deel uitmaken van een Vereniging van Eigenaren (VvE). De buitenkant van het pand is een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Je kan niet zomaar als individuele woningbezitter besluiten om het dak of de vloer te isoleren, dat is een zaak van de VvE. Maar hoe doe je dat? Wat is er dan mogelijk ? En hoe krijg je alle eigenaren op één lijn? Met deze andere vragen kan je terecht bij de VvE-balie van de gemeente Den Haag.


Je kan ook een oriënterend gesprek aanvragen met één van de energiecoaches uit Duinoord. Wij hebben ervaringen met verduurzaming in VvE-verband en denken graag met je mee wat de mogelijkheden zijn. 

Moet ik een omgevingsvergunning aanvragen?

Duinoord is een beschermd stadsgezicht. Om de uitstraling van onze wijk te behouden, gelden er strikte regels wat je wel en niet aan de buitenkant van je woning mag veranderen. In veel gevallen moet je een omgevingsvergunning aanvragen, zodat de gemeente kan beoordelen of de aanpassingen aan de eisen voldoen. Een omgevingsvergunning kost echter tijd en geld en is redelijk omslachtig.


Wij zijn nog  in overleg met de gemeente om te bekijken of de verplichting om een omgevingsvergunning aan te vragen voor isolatiemaatrgelen versoepeld kan worden. Tot die tijd gelden de volgende regels:

  • Voor het plaatsen van isolatieglas in bestaande kozijnen kan je een vergunning krijgen als  het aangezicht van je woning niet verandert.
  • Voor het plaatsen van dakisolatie op een plat dak is ook  omgevingsvergunning nodig. Deze wordt verleend als de de dakrand niet word aangepast en de dakbedekking er niet boven uit komt.
  • Voor het aanbrengen van dakisolatie aan de buitenkant op een schuin dak en voor gevelisolatie aan de buitenkant moet je een vergunning aanvragen.


Kijk voor meer informatie over het aanvragen van omgevingsvergunning op de website van de gemeente Den Haag.

Waar vind ik nog meer informatie?

Als je meer wilt lezen over het verduurzamen van je woning kunnen wij je volgende websites aanbevelen:


  • Milieu Centraal 
    Een onafhankelijke en betrouwbare gids voor duurzame tips en adviezen. Op de Milieu Centraal vind je uitgebreide informatie over de isolatiemaatregelen.
  • Verbeterjehuis 
    Een website van Milieu Centraal en de Rijksoverheid met praktische informatie over het verduurzamen van je woning. Op Verbeterjehuis vind je onder andere een verbetercheck om te achterhalen met welk maatregelen jij het beste kan beginnen.
  • Gemeente Den Haag
    Op de website van de gemeente Den Haag vind je alle informatie over de plannen en de acties van de gemeente om van Den Haag een duurzame stad met schone energie te maken.
  • Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
    Op de website van de RVO vind je alle informatie over de subsidies voor duurzame maatregelen voor woningeigenaren, VvE's en particuliere verhuurders.


Share by: